Webdesign

Hoe maak je een zakelijke website als zzp’er? 5 tips

Auteur: Kaspar

Je hebt jezelf ingeschreven als zzp’er. Gefeliciteerd, dit is een mooie stap in jouw toekomstige carrière. De eerste stap is gezet; je bent zelfstandig. Een zakelijke website is een mooie manier om jouw eigen bedrijf op de kaart te zetten. Een website bouwen hoeft tegenwoordig niet lastig meer te zijn en voor je het weet staat een eenvoudige webpagina online. Toch is het een kunst om dé juiste website te maken. Je wilt namelijk een website creëren die een afspiegeling is van jouw bedrijf, een zakelijke website met persoonlijke uitstraling. Ik vertel je vandaag hoe je een zzp-website maakt die jouw bedrijf naar een hoger plan tilt. 

Heeft mijn bedrijf een zakelijke website nodig?

Of een zakelijke website nodig is, hangt in principe af van het soort bedrijf dat je hebt opgestart. Toch is een zakelijke website in de meeste gevallen een goede manier om als zzp’er naamsbekendheid te krijgen. Beschouw jouw zakelijke website als een online visitekaartje om mensen van jouw diensten op de hoogte te brengen en nieuwe opdrachten binnen te halen. Wanneer potentiële klanten de naam van jouw bedrijf op internet opzoeken, is het een groot pluspunt dat ze op jouw eigen website terechtkomen. Een eigen website geeft mensen namelijk ook het gevoel dat zij met iemand te maken hebben die zijn zaken goed op orde heeft en serieus met zijn bedrijf bezig is. Op het moment dat er niks over een bedrijf op internet te vinden is, zijn mensen huiverig om met je in zee te gaan en zullen ze sneller kiezen voor iemand anders.

Wat heeft een zakelijke website nodig? De 5 belangrijkste stappen

Er zijn een aantal stappen die van belang zijn om jouw zakelijke website van de grond te krijgen en een goede start te maken. Hier zijn de belangrijkste 5 stappen:

1. Registreer je domeinnaam

Een zakelijke website begint bij een eigen domeinnaam. Het is verstandig om jouw bedrijf eerst bij de SIDN te registreren, want het is meer dan eens gebeurd dat een zzp’er een bedrijfsnaam inschrijft bij het Handelsregister en dat een ander de bedrijfsnaam als domeinnaam registreert voor een website. Deze mensen zijn eropuit om jou vervolgens grof geld te laten betalen om deze domeinnaam te kopen, dat moet je niet willen.

2. Spreek de juiste doelgroep aan

Een zakelijke website met persoonlijke uitstraling moet gericht zijn op de doelgroep die je met jouw bedrijf wilt benaderen. Wanneer je een bedrijf hebt in huiswerkbegeleiding richt je je voornamelijk op jongeren en hun ouders en eventueel op scholen. Het is in dat geval belangrijk dat je eerst uiteen gaat zetten wat deze doelgroep voornamelijk zou willen zien op jouw website. Waar is deze doelgroep in geïnteresseerd? Welke informatie is voor deze doelgroep belangrijk?

3. Een duidelijke opzet  

Ben je een creatieveling, dan is dit hoogstwaarschijnlijk jouw favoriete onderdeel. Op het moment dat jouw domeinnaam is geregistreerd en de doelgroep helder is, is het tijd om aan de opzet van jouw zakelijke website te beginnen. Er zijn verschillende aanbieders waar je een pakket kunt komen om te starten met het bouwen van jouw eigen website. Je kunt gebruikmaken van templates of beginnen met een blanco pagina. Daarnaast verzorg je de content voor de website. Een website moet voorzien worden van nuttige, informatieve tekst en eventuele afbeeldingen. Je gebruikt jouw zakelijke website om potentiële klanten aan te trekken, zorg er daarom voor dat je originele teksten schrijft met het gebruik van synoniemen om hoog te scoren in zoekmachines op onder andere Google.

4. Houd rekening met toegankelijkheid

Houd er rekening mee dat jouw website toegankelijk is voor iedereen die een bezoek brengt aan jouw pagina. Wellicht vind jij donkerblauwe letters op een zwarte achtergrond krachtig staan, maar in de praktijk is dit voor mensen lastig te lezen. Een toegankelijke website werkt het best wanneer je werkt met contrasterende kleuren, korte, informatieve teksten en een lettertype dat goed leesbaar is. Je wilt jouw website uiteraard een persoonlijke uitstraling geven, maar het is ook belangrijk om uit te gaan van het principe less is more.

5. Zorg voor een responsive website

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een website op jouw laptop uitstekend werkt, maar dat deze zelfde website op jouw mobiel lastig te bereiken is. Veel mensen zoeken informatie op via hun mobiel of een ander mobiel apparaat, zorg er daarom voor dat jouw website ook geschikt is om te bezoeken via een smartphone of ander mobiel apparaat.

Hoe zorg ik voor een zzp website met persoonlijke uitstraling?

Je hebt nu gelezen hoe je een zakelijke website op poten zet en hoe je ervoor zorgt dat een website toegankelijk en zakelijk is zonder het persoonlijke aspect te verliezen. De sleutel tot succes voor een zakelijke website met persoonlijke uitstraling is namelijk om dicht bij jezelf te blijven. Om je dat extra steuntje in de rug te geven voor een zakelijke website met persoonlijke uitstraling heb ik een aantal tips voor je uiteengezet, zodat jouw website écht een uniek en vindbaar product wordt. 

  • Bekijk websites van andere bedrijven in dezelfde sector om inspiratie op te doen zonder uiteraard teksten, afbeeldingen of andere content over te nemen.
  • Maak gebruik van een keyword generator om te ontdekken welke sleutelwoorden goed scoren, zodat je de teksten op jouw website SEO-proof kan maken en jouw zichtbaarheid online kan vergroten.
  • Laat een fotograaf foto’s maken voor de content voor jouw zakelijke website, zodat je unieke beelden hebt voor jouw pagina die een afspiegeling zijn van jouw bedrijf. 
  • Maak een logo van jouw bedrijf of laat deze maken door een andere partij. Een logo in combinatie met jouw bedrijfsnaam versterkt de unieke uitstraling van jouw bedrijf.
  • Maak een pagina op jouw website aan met ‘over mij’. Een website is pas echt uniek wanneer je potentiële klanten informatie geeft over wie jij bent, wat jouw passie voor jouw bedrijf is en wat je voor jouw klanten kunt betekenen.

Een eigen bedrijf en daarmee een eigen zakelijke website opstarten kan overweldigend zijn. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Wees gerust, want het komt allemaal in orde. Wil je advies over het bouwen van jouw zakelijke website, neem dan contact met mij op, zodat de website van jouw bedrijf de aandacht krijgt die het verdient.  

Deel:

Kaspar Daamen

Webdesigner bij kaspar.nl

Neem contact op