Webdesign

Webdesign trends voor 2021

Auteur: Kaspar

Elk jaar verschijnt er weer een setje nieuwe technologische ontwikkelingen op de markt. Ook de webdesign trends voor 2021 beloven weer een aantal vooruitstrevende technieken, waar nog niet iedereen bekend mee is.

Naast de technische elementen spelen ook andere factoren hierbij een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de sociale afstand (1,5 meter), die we vanwege Covid-19 moeten houden. Dit geldt natuurlijk ook voor het begin van de 5G-netwerken en de verbeterde technieken van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML).

Top 5 Webdesign trends voor 2021

Aangezien veel van deze technologieën nog in de kinderschoenen staan, vertel ik hieronder welke webdesign trends in 2021 hoogstwaarschijnlijk in de schijnwerpers zullen belanden. Zo kun je hopelijk direct zien of deze ontwikkelingen ook daadwerkelijk iets aan jouw website of webshop kunnen toevoegen.

1. Donkere modus

In het verleden werd doorgaans een witte achtergrond gebruikt om de lege ruimtes op een website of webshop te vullen. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer donkerdere thema’s op het internet en zal de donkere modus ook in 2021 deze trend voortzetten.

Het zijn namelijk vooral de bekende merken zoals Apple, Android en Google, die hier voorstander van lijken te zijn. Het is dus ook maar de vraag hoelang het duurt voordat ook andere websites een ‘Dark Modus’ toevoegen. De donkere modus is een geweldige manier om een ​​moderne look aan je website te geven.

Een pikzwarte achtergrond is hierbij trouwens ook niet nodig, want je kunt genoeg spelen met pastelkleuren, neon en andere creatieve elementen. Bovendien is de donkere modus een aanzienlijk stuk beter voor zowel je ogen als de batterijduur van je mobiele apparaat.

Probeer donkere modus

Bekijk deze pagina in donkere modus door op de onderstaande knop te klikken.

2. Spraakgestuurd zoeken

De volgende webdesign trend voor 2021 is de groeiende populariteit van slimme speakers zoals Google Home en Amazon Alexa. Deze trend is een voorbeeld van de veelbelovende ontwikkelingen betreft het spraakgestuurd zoeken.

In de voorafgaande jaren was het vooral Spotify en Google die zich met deze webdesign trend bezig hielden. Tegenwoordig is deze technologie toegankelijk gemaakt voor vrijwel iedereen met een website of webshop.

Bovendien wordt deze technologie continu verbeterd, zodat de resultaten van gesproken zoekopdrachten steeds efficiënter getoond kunnen worden. Het is dus ook maar een kwestie van tijd hoe lang het duurt tot dat spraakgestuurde zoekopdrachten het gaan overnemen van de ‘normale zoekopdrachten’.

3. Toegankelijkheid & functionaliteit

Toegankelijkheid en functionaliteit zijn binnen de branche natuurlijk altijd al belangrijke begrippen geweest. Echter ligt de focus voor de aankomende webdesign trends van 2021 niet alleen op zaken als de (snelle) laadtijd van pagina’s en het mobielvriendelijk ontwerp van een website.

Aankomend kalenderjaar ligt de nadruk vooral op de groeiende behoefte van webdesigners om rekening te houden met specifieke doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een bepaald ziektebeeld, handicap of verstandelijke beperking. Deze webdesign trend gaat ervoor zorgen dat websites toegankelijk en functioneel worden gemaakt voor iedereen.

Het optimaliseren van je website zodat deze toegankelijk wordt voor iedereen, zal overigens niet alleen je klantenservice en conversieratio verbeteren. Deze aanpassingen verbeteren namelijk ook de SEO en het bereik van je website.

4. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML).

Jij en ik leven momenteel in het tijdperk waarin computers steeds slimmer worden. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) zijn hier twee uitstekende voorbeelden van. Deze technologieën kunnen je helpen om ​​bezoekers bijvoorbeeld zo lang mogelijk op je website te houden.

Dankzij deze veelbelovende webdesign trend van 2021 ontwikkelen bedrijven steeds vaker de meest unieke websites waarmee ze allerlei inzichten over hun doelgroep verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de browsegeschiedenis, locatie en persoonlijke voorkeuren van website bezoekers.

Deze inzichten geven bedrijven de mogelijkheid om elke individuele gebruiker van hun website gepersonaliseerde content te presenteren die precies voldoet aan de wensen van desbetreffende persoon.

5. Minimalisme

De laatste webdesign trend voor 2021 van dit rijtje is de aanhoudende trend Minimalisme. Een begrip dat zich steeds meer nestelt binnen de webdesign wereld.

Minimalistische ontwerpen zorgen ervoor dat de aandacht van bezoekers direct op de juiste plek terecht komt. De meeste minimalistische thema’s en lay-outs zijn dus ook gebaseerd op het gebruik de meest essentiële elementen van een website of webshop.

Denk hierbij aan de header en footer, lettertypes, kleurenpaletten en vooral de lege ruimte komt veel terug. Hierbij is het de kunst om zonder al te veel elementen toch een functionele website te creëren.

Meer weten?

Wil je meer weten over bovenstaande webdesign trends van 2021? Aarzel dan niet en neem gerust contact op! Zodra ik je bericht heb ontvangen zal ik deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Deel:

Kaspar Daamen

Webdesigner bij kaspar.nl

Neem contact op