Webshop

Start met Click & Collect: laat je klanten hun bestelling afhalen

Auteur: Kaspar

Het nieuws van de lockdown komt in deze, normaal zo gezellige, tijd van het jaar voor iedereen hard aan. Kleine en lokale ondernemers zijn wederom in een moeilijke situatie beland. Een klein lichtpuntje; Het bestelen en afhalen van producten is gelukkig nog steeds mogelijk. In dit blog leg ik je uit wat de meerwaarde van Click & Collect voor jouw onderneming is.

Wat is Click & Collect?

Click & Collect is een andere benaming voor ‘bestellen en afhalen’. Op verschillende webshops zie je tegenwoordig steeds vaker de verzendmethode afhalen staan, wat op hetzelfde neerkomt als Click & Collect. Hoe het ‘bestellen en afhalen’ systeem precies werkt is erg afhankelijk van de branche waarin je onderneemt. Zo werken Click & Collect systemen voor de horeca anders als voor een kledingwinkel. Er zijn vaak duidelijke overeenkomsten, die voordelen aan klanten bieden, zo worden er bij een Click & Collect website (vaak) geen verzendkosten in rekening gebracht, terwijl deze bij een traditionele webshops veel wordt toegepast.

Meer weten over online ondernemen tijdens coronaciris? Lees het blog: “Waarom online verkopen juist nu zo belangrijk wordt

De voordelen van Click & Collect

Click & Collect dient gemakkelijk te zijn, voor zowel jou als ondernemer als je klanten. Hierbij is het belangrijk dat het toevoegen van nieuwe producten eenvoudig is en klanten het bestel- en afhaalproces gemakkelijk kunnen doorlopen. Click & Collect kent een aantal voordelen ten opzichte van traditionele webshops;

  • Er worden (vaak) geen verzend- op ophaalkosten gerekend bij Click & Collect.
  • Ondernemers zijn niet afhankelijk van pakketdiensten, hierdoor kunnen producten dezelfde dag worden opgehaald door klanten.
  • Wanneer klanten hun producten online bestellen, betalen en zelf komen afhalen vergt dit minder werk van de ondernemer of het personeel. Zo kunnen er veel bestellingen op één dag worden afgehandeld.
  • Winkeliers kunnen Click & Collect gemakkelijk vanuit hun bestaande winkel organiseren zonder logistieke problemen.
  • Een Click & Collect systeem is relatief eenvoudig en snel te ontwikkelingen (dit kan al binnen enkele dagen). Het kan bijvoorbeeld ook worden gekoppeld aan het huidige kassa- en voorraad systeem (POS-systeem).
  • Eén van de belangrijkste redenen waarom klanten voor bestellen en afhalen kiezen is omdat ze zo zeker weten dat ze het product heel snel in huis kunnen halen, vaak dezelfde dag nog.

Verschillende Click & Collect methodes

Er zijn verschillende manieren om Click & Collect als (kleine)ondernemer uit te voeren. Zo kun je kiezen voor een integratie met je huidige webshop, starten op een bestaand platform of je eigen bestelpagina laten ontwikkelen

Kant-en-klaar Click & Collect systeem

Er zijn een aantal online verkoopplatformen met Click & Collect integratie waar je je als ondernemer voor kunt aanmelden. Je kunt dan vaak direct starten met het online verkopen van producten. Vaak zijn deze systemen gericht op een bepaalde branche, zo zijn er veel platformen waarmee je als restaurant goed mee uit de voeten kunt.

Kassasysteem met Click & Collect integratie

Sommige kassasystemen (of POS-system) beschikken over de mogelijkheid tot Click & Collect. De producten, voorraad en producteigenschappen worden dan automatisch gesynchroniseerd, dit is ideaal wanneer je veel producten aanbiedt of een snel wisselende collectie hebt.

Webshop (met de optie afhalen)

Heb je al een webshop, of ben je van plan een webshop te laten ontwikkelen? Dan kun je hier vaak gemakkelijk de optie ‘afhalen’ aan toevoegen. Klanten kunnen deze dan als verzendmethode selecteren bij het afrekenen. Op deze manier kun je binnen een paar klikken (en met een kleine investering) genieten van alle voordelen die het laten afhalen van bestellingen hebben.

Een eigen Click & Collect oplossing laten ontwikkelen

Wanneer je wilt gaan voor een manier die naadloos aansluit bij jouw onderneming is het verstandig om een eigen Click & Collect website te laten ontwikkelen. Er wordt dan gekeken naar de branche waarin je onderneemt, de behoefte van jouw onderneming en de doelgroep. Zo kun je de wensen van je (potentiële) klanten nog beter vervullen. Daarnaast kan de bestelpagina volledig vormgegeven worden in jouw huisstijl, dit zorgt voor herkenbaarheid bij je klanten.

Welke oplossing je ook kiest, je hebt een bestelpagina nodig, betaalsysteem en een notificatiesysteem voor jou en de klant. Vaak zijn deze al beschikbaar bij een traditioneel webshopsysteem. Echter brengen gespecialiseerde software voor Click & Collect meer mogelijkheden met zich mee, omdat deze zijn ontwikkeld voor het bestellen en afhalen van producten.

Kortom, Click & Collect is een geweldige manier om snel en efficiënt producten online te verkopen. Het bied in sommige gevallen zelfs voordelen ten opzichte van een webshop.

Alternatief: Click & Collect zonder betaalsysteem

Bestellen en afhalen is ook mogelijk zonder betaalsysteem. Je dient dan zelf de betaling af te handelen. Dit kan tijdens het afhalen, bijvoorbeeld per pin of digitaal in de vorm van een betaalverzoek, dit is handig wanneer klanten via WhatsApp bestellen. Je kunt je producten dan via social media kanalen of je website bij klanten onder de aandacht brengen. Je beschik dan over een soort digitale productcatalogues, waaruit klanten hun producten kunnen bestellen door hun voorkeuren door te geven. Het nadeel van deze methode is dat het afhandelen van betalingen meer werk met zich meebrengt.

Meer weten of direct starten met Click & Collect?

Wil je direct beginnen met het online verkopen van producten doormiddel van Click & Collect? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Ik help je hier graag bij! Als freelance webdesigner zet ik mijn expertise in om (kleine)ondernemers te helpen hun producten online te verkopen.

Deel:

Kaspar Daamen

Webdesigner bij kaspar.nl

Neem contact op