Webdesign

De 5 voordelen van een WordPress website

Auteur: Kaspar

Op het moment dat je begint met de creatie van een website, zul je ongetwijfeld de naam WordPress voorbij zien komen. Vrij logisch, aangezien de ruime meerderheid van alle websites op het internet draait op deze software. In dit blog geef ik je meer uitleg over de voordelen van een WordPress website.

Deze zogeheten opensourcesoftware is dan ook een toegankelijke tool voor het maken en beheren van websites. Hopelijk kun je vervolgens zelf bepalen of deze (gratis) software ook daadwerkelijk aansluit bij je persoonlijke wensen en behoefte.

Waarom een WordPress website?

Tegenwoordig bestaan er talloze manieren om je eigen website te bouwen. Toch blijft WordPress het meest gebruikte contentmanagementsysteem ter wereld. Voordat ik direct overga op de voordelen van een WordPress website, is het van belang dat je bedenkt voor wie de website is bedoeld.

Afhankelijk van het type website en het daarbij horende doel, kun je namelijk bepalen, welke software je wilt gebruiken om de website te realiseren. Als ondernemer wil je natuurlijk wel een vlammende start maken met je nieuwe website.

Het besturingssysteem van WordPress verleent zich bijvoorbeeld uitstekend voor blogs, portfolio’s, forums, e-commerce etc. Stel je wilt liever een webshop bouwen, dan is naast WordPress het e-commerce platform Shopify ook een prima opties.

De voordelen van een WordPress website

Er zitten behoorlijk wat interessante voordelen aan het gebruik van een WordPress website. Hieronder leg ik de meest belangrijke voordelen van z’n website aan jullie uit.

1. WordPress is gratis en open-sourcesoftware

Voor de meeste bedrijven en zelfstandig ondernemers is dit misschien wel direct het meest interessante voordeel van een WordPress website. WordPress is namelijk open-sourcesoftware, dit betekent dat iedereen ter wereld hier gratis gebruik van kan maken. Wat overigens wel belangrijk is om te vermelden,

WordPress mag dan wel gratis software zijn die je kosteloos kunt downloaden en gebruiken. De hosting voor je website zul je natuurlijk wel gewoon moeten betalen.

2. Makkelijke installatie

Een van de meest belangrijke voordelen van een WordPress website is de makkelijke installatie. De WordPress software kun je vaak op eigen houtje installeren, zonder dat je meteen een berg aan ICT-kennis nodig hebt.

Nadat de software geïnstalleerd is kun je meestal direct aan de slag met het bouwen van je website. Verder hoef je ook niet bang te zijn voor software-updates, zodra er door WordPress een update is uitgebracht, krijg je hier altijd een melding van. De meeste updates kun je vaak al binnen enkele minuten installeren.

3. Eenvoudig te beheren

WordPress is software die je vrij makkelijk kunt beheren, zonder dat je hier uitgebreid voor gestudeerd hoeft te hebben. Bovendien kost het onderhouden van een WordPress website vaak een stuk minder werk dan gedacht. Een aantal taken die hierbij horen zijn bijvoorbeeld:

  • Het bijwerken van plug-ins, thema’s en de WordPress-software.
  • Zorgen voor periodieke back-ups.
  • Verwijderen van spamberichten.
  • Snelheid en SEO verbeteren.

4. Groot aanbod thema’s en plugins

Één van de meest belangrijke voordelen van en WordPress website is het grote aanbod van thema’s en plug-ins. Het thema van je website kun je vergelijken met de fundering van een gebouw. In de meeste gevallen heb je slechts één thema nodig om de structuur van je website te bepalen.

Vervolgens kun je diverse functies aan de website toevoegen. Hiervoor dien je dan de zogeheten WordPress plug-ins te downloaden. Hieronder vallen allerlei verschillende tools waarmee je de functionaliteit van de website kunt verbeteren.

De WordPress plug-in bibliotheek bied eindeloze mogelijkheden om functionaliteiten aan je website toe te voegen.

Denk bijvoorbeeld aan de lay-out, snelheid, gebruiksgemak en andere functies die je kunt toevoegen aan de website. Dankzij het WordPress besturingssysteem kun je het grootste deel van alle beschikbare thema’s en plug-ins gratis downloaden en gebruiken.

5. SEO staat centraal

Maak je gebruik van een WordPress website, dan zul je merken dat er genoeg plug-ins zijn om de SEO van je website te optimaliseren. De afkorting ‘SEO’ staat voor Zoekmachineoptimalisatie. Hiermee wordt bedoeld het optimaliseren van content voor zoekmachines zoals Google en Yahoo.

Aangezien hier behoorlijk wat factoren aan gekoppeld zitten, kun je talloze plug-ins downloaden, die je helpen en ondersteunen met het doorvoeren van bepaalde SEO verbeteren. Ook voor deze plug-ins hoef je als gebruiker vaak weinig tot niets te betalen.

Extra hulp nodig?

Stel dat bovenstaande voordelen betreft het gebruik van een WordPress website alleen maar meer vragen bij je opwekken, aarzel dan vooral niet om contact met mij op te nemen.

Deel:

Kaspar Daamen

Webdesigner bij kaspar.nl

Neem contact op