Webdesign

7 simpele tips om je website beter vindbaar te maken

Auteur: Kaspar

De vindbaarheid van je website is een van de belangrijkste onderdelen van marketing. Je kunt een geweldig product hebben, maar als niemand het kan vinden, dan zul je niets verkopen. Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige dingen zijn die je kunt doen om de kans te vergroten dat mensen je online kunnen vinden. In dit artikel bekijken we eenvoudige manieren waarop je de aanwezigheid op het web kunt verbeteren.

Website beter vindbaar maken op Google

Er zijn enkele basis dingen die je kunt doen om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te verbeteren. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat het ontwerp goed reageert op de verschillende maten en vormen van mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets.

Een ander belangrijk aspect van het verbeteren van de SEO van je site is ervoor te zorgen dat hij snel laadt. SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie). Studies tonen aan dat mensen geneigd zijn websites te verlaten als ze te traag laden.

Beveiliging is ook erg belangrijk omdat Google rekening houdt met de beveiliging bij het bepalen van de plaats van een website in de zoekresultaten. Met zo veel mensen die vertrouwen op hun smartphones als hun primaire manier om online te komen, zou veiligheid bovenaan ieders lijstje moeten staan bij het bouwen van een website!

Toepasbare SEO tips

Als je wil dat je website beter gevonden wordt, dan zijn er een paar dingen die je moet doen. Zorg ervoor dat je een sitemap hebt en ook dat deze up-to-date is. Als iemand een oude versie van je website zou vinden met behulp van Google’s cachefunctie, dan zouden ze zien dat de inhoud op de site anders is dan wat er nu op je site staat. Dit kan voor verwarring zorgen.

Je moet er ook voor zorgen dat je een robots-bestand (of ‘robots exclusion protocol’) hebt ingesteld, zodat zoekmachines zoals Google weten welke inhoud ze wel of niet moeten indexeren op je website.

Ten slotte, vergeet niet dat hebben van goede titels, tags en meta beschrijvingen gebruikers kunnen helpen beslissen of iets is de moeite waard om te lezen voordat je doorklikt naar volledige artikelen. Dus probeer informatief, maar ook iets pakkend te schrijven!

Snelle SEO tips

Tip 1: Gebruik beschrijvende titels en metabeschrijvingen

Als het op zoeken aankomt, is Google een grote fan van de eerste paar zoekwoorden in de Title-tag. Google gebruikt ze om te bepalen waar de pagina over gaat, dus zorg ervoor dat ze relevant en nauwkeurig zijn. Op dezelfde manier gebruikt Google de Alt-tekst van een afbeelding als een richtlijn waar de afbeelding overgaat. Als je bijvoorbeeld een afbeelding van een kat op je site hebt staan, maar geen tekst hebt opgenomen waarin de kat wordt beschreven of waarom de afbeelding relevant is ten opzichte dan de inhoud, wordt de afbeelding mogelijk helemaal niet weergegeven voor deze zoekopdrachten!

Snelle tips om beter gevonden te worden op Google

  • Neem zoekwoorden op in de URL (URL is het webadres dat verschijnt in de URL-balk van een browser).
  • Gebruik zoekwoorden in de titel tag, meta description en ALT tekst.
  • Neem zoekwoorden op in de inhoud van je pagina, evenals in kop- en voetteksten.

Tip 2: Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is

Laten we eerlijk zijn: mobiele apparaten zijn populairder dan ooit. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, loop je mogelijk veel verkeer en omzet mis.

Mobiel-vriendelijke websites zijn gemakkelijker te gebruiken, wat betekent dat mensen langer zullen blijven en meer pagina’s zullen bezoeken. Mobiel-vriendelijke websites scoren ook beter in zoekmachines zoals Google, omdat ze gemakkelijker te “crawlen” zijn – wat betekent dat de zoekmachine ze gemakkelijker kan vinden. Daarom gebruikt Google mobielvriendelijkheid tegenwoordig als een van hun ranking signalen!

Vergeet niet: 80% van al het internetverkeer komt tegenwoordig van smartphones en tablets!

Tip 3: Doe een zoekwoorden onderzoek

Voordat je kunt beginnen met je SEO, moet je een zoekwoord onderzoek doen.

Zoekwoorden onderzoek is de eerste stap in SEO. Het help je erachter te komen waar mensen naar zoeken, op welke zoekwoorden je moet richten en hoe concurrerend ze zijn.

Er zijn veel verschillende tools die kunnen helpen bij deze stap: Moz Keyword Explorer, Google AdWords Keyword Planner Tool, Wordtracker (een beetje prijzig maar erg goed), Ahrefs (ook prijzig maar heeft een gratis plan), SEMrush of andere keyword tools zoals Spyfu of Long Tail Pro (gratis).

Tip 4: Verkrijg kwalitatieve backlinks

Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Een goede backlink is er een die een hoge autoriteit heeft en relevant is voor je website. Een site die naar je linkt is een soort goedkeuring, en Google merkt dat op.

Om links van andere sites te krijgen, kun je contact opnemen met bloggers die over gerelateerde onderwerpen schrijven. Je kunt ze ook iets aanbieden in ruil voor hun tijd – bijvoorbeeld een productmonster of vroege toegang tot je nieuwe app – wat het voor hen makkelijker kan maken om ja te zeggen!

Tip 5: Lengte van de inhoud

De lengte van de inhoud moet in verhouding staan tot het onderwerp. Als u bijvoorbeeld een blog schrijft waarin u beschrijft hoe u een gerecht uit het niets bereidt, is het logisch dat die post – die direct ingaat op de interesse van uw lezers in koken – meerdere alinea’s bevat waarin u de details van het recept uitlegt.

Als u daarentegen een handleiding voor het gebruik van Excel-spreadsheets schrijft – een veel diepgaander onderwerp dat veel uitleg en details vergt – hebt u misschien nog meer alinea’s nodig.

Tip 6: Aanwezigheid in sociale media

Sociale media platforms zijn een geweldige plek om meer aandacht te vestigen op uw bedrijf, vooral als u een kleine website of helemaal geen aanwezigheid op het web hebt. Sociale media kunnen niet alleen worden gebruikt om uw website te promoten, maar ook om waardevolle feedback te geven over wat mensen ervan vinden.

Door een aanwezigheid in de sociale media op de populairste platforms te creĂ«ren en mensen aan te moedigen inhoud van uw site te delen, is de kans groter dat u meer verkeer via deze kanalen krijgt. Als u relevante, nuttige informatie op sociale netwerken plaatst in plaats van de hele tijd te proberen iets te verkopen, zullen uw pagina’s beter vindbaar worden in zoekmachines.

Tip 7: Afbeeldingen optimaliseren

  • Zorg ervoor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor het uploaden.
  • Gebruik het juiste afbeeldingsformaat.
  • Gebruik niet te veel of te weinig afbeeldingen op een pagina – ga niet overdrijven met massa’s foto’s, en publiceer niet slechts Ă©Ă©n grote afbeelding (u wilt elke pagina kort houden zodat deze sneller kan laden). Zorg er bovendien voor dat deze afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines door:
  • Het gebruik van alt tags met zoekwoorden erin; hierdoor kan Google Image Search je site gemakkelijker vinden wanneer iemand op die termen zoekt. En omdat Google Image Search een grote factor is in hoe snel je site laadt, zal dit ook helpen om laadtijden te versnellen!
  • Beschrijvende bestandsnamen gebruiken; dit is vooral belangrijk als je meerdere pagina’s hebt met verschillende versies van dezelfde afbeelding. Het gebruik van beschrijvende bestandsnamen helpt zoekmachines veel gemakkelijker te vinden wat ze zoeken dan wanneer ze alleen op bestandsnaam zouden zoeken!

Optimaliseer je website zodat deze beter gevonden kan worden door zoekmachines

Voor degenen die hun websites willen optimaliseren om ze beter zichtbaar te maken in zoekmachines en meer verkeer te verdienen, volgt hier de samenvatting die je kunnen helpen dit doel te bereiken.

  • Optimaliseer je website om gevonden te worden door zoekmachines (Google, Bing). Zorg ervoor dat je site mobiel-vriendelijk is en voeg een SSL-certificaat toe wanneer nodig!
  • Maak een zoekwoorden onderzoek alvorens te beslissen welke zoekwoorden je gaat gebruiken voor elke pagina van je website of blog.
  • Gebruik beschrijvende URL’s wat helpt met Google’s crawl algoritme.
  • Zorg ervoor dat titels en metabeschrijvingen (indien aanwezig) de doelzoekwoord(en) bevatten, maar overdrijf het niet – onthoud dat gebruikers geĂŻnteresseerd moeten zijn in het lezen van wat er eerst staat!

Meer SEO-tips?

Ik hoop dat de tips in dit artikel je helpen online succes te boeken. Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig bij het beter vindbaar maken van je website? Aarzel dan niet om even contact op te nemen. Als freelance webdesigner help ik bedrijven om van hun onderneming een online succes te maken.

Deel:

Kaspar Daamen

Webdesigner bij kaspar.nl

Neem contact op